Van Dag Tot Dag

950808

Om 12.00 uur is de eerste aankomst Peter en Rene. Droppen van alle spullen en weer op pad.

Later op de middag komen zij voor de tweede en tevens voorlopig laatste keer aan met boodschappen: bier, melk, karnemelk, yoghurt, cruesli, citroenen, appels, stoofperen, orangina, vietnamese loempia's, azijn, boter, brood, bakboter, stokbrood, jonge kaas, extra belegen kaas, maaslander, komijnekaas, boterhamworst, bacon, salami, lakrisal, vietnamese loempia's.

Het eerste wat opvalt aan de sleutelfiguren van deze paap is dat zij hun aangezicht veranderd hebben: Rene draagt een paar stoere bakkebaarden, hetgeen hem een volwassener en moderner uiterlijk geeft. Peter draagt ook bakkebaarden, ietwat dunner en ietwat boven zijn kaaklijn, en bovendien een ringbaard. Dit maakt hem tot een goede kanshebber voor de meest webberste van deze paap (kanswebber). Het uiterlijk van Sytze Backer is dus behoorlijk anders!

Op het eind van de middag tasten Peter en Rene voorzichtig de klootbaan af. Toestand van de baan is goed, hier en daar is het afgelopen jaar zand toegevoegd, wat er toe leidt dat de baan wat hoger ligt (anders!) en dat het klootdek de vorm heeft van een dak. Dit zou tot gevolg kunnen hebben dat hoge ballen, bij neerkomst onverwachte, outofbounds-gerichte bewegingen zouden kunnen maken. Aan de andere kant is het klootdek bijzonder rollerig, zodat goed geplaatste, niet al te harde control shots zeer effectief kunnen blijken. Verder is er aan de rechterzijde (na keerpunt linkerzijde) hier en daar een lichte ophoging op de outofbound/freeway grens geconstateerd. Dit zou de kloter, die het meer van rollerige ballen moet hebben ten gunste kunnen komen.

Peter en Rene eten stokbrood met resp. kaas en boterhamworst op het einde van de middag, dit in afwachting van de maaltijd. Besloten wordt overigens om de maaltijd eenvoudig te houden en binnenshuis te bereiden, in plaats van het oorspronkelijke idee om een pizza-boer aan te laten rukken (anders!).

Niet veel later wordt het eerste biertje opengerukt en de kippesoep aangezet. Onder het genot van deze kippesoep en Palm neemt het De Widt thema verdere vaste vormen aan. Op een zeker moment komt de moeder van Peter wat fruit brengen en drinkt een hoegaardje mee.

Om 21.45 arriveert Antal . Hij wordt met grote opgewektheid binnengehaald, maakt zijn slaapplaats boven in orde en plaatst op subtiele wijze een fles lambrusco in de kuhlschranken. Kort daarna nipt hij aan een hoegaardenglas met Palmbier. Antal wordt op de hoogte gebracht van het gegeven dat Sytze Backer werkende is aan het De Widt thema. Met enige scepsis neemt Antal deze informatie tot zich. Hij begrijpt dat er pas een tipje van de luier opgelicht kan worden als de andere Paapgasten er zijn.

's Avonds wordt door Peter een stuk van de Turkse salami aangesneden. De heren zijn het erover eens dat de worst een heerlijke knofsmaak biedt, een behoorlijk sterke, doch aangename nasmaak in de keel achterlaat, en dat de worst in zijn geheel goed door de beugel kan, sterker nog, de kwalificatie uitstekend verdient. In ieder geval wordt besloten om een tweede stukje deze avond nog te annexeren. Sytze werkt gestaag door aan zijn thema (anders!), onder het toeziend oog van Antal.

Voor het slapengaan besluiten Peter, Antal en Rene tot het ondernemen van een nachtwandeling. Zij lopen een paar honderd meter in zuidelijke richting, zien een telefooncel, dat bij nader inzien toch meer weg bleek te hebben van een groepje bomen. Omstandigheden: perfect, 18C, lichte wind, heldere nacht, (anders!) bijna volle maan. Na de thuiskomst, zo'n drie kwartier later wordt er nog een boterham gegeten, alvorens de heren zich terug te trekken in hun slaapnissen. (Detail: Peter slaapt in Wit, en Rene slaapt in Rood, anders!)

950809

Antal ontwaakt. Hij wast zich, gebruikt zijn eigen deo, eet een mok met Crispix en melk, laat de mok staan, en is getuige van het ontwaken van het tweekoppige crea-creatuur, en de daar bij gepaard gaande geluiden. Het blijkt dat Rene matig tot slecht heeft geslapen, Peter ook niet heel erg goed, maar toch redelijk acceptabel. Opvallend: er is meer licht in Zandvoort dan ooit tevoren, en het is vroeger op de ochtend dan ooit tevoren (09.00). (anders!)

Antal toont zijn meegenomen kloot: een rose/paarse, vrij lichte, plastieke minnie mouse bal. Volgens zijn zeggen heeft hij deze al eerder meegenomen. De kloot wordt gedoopt: Minnie. Later zal de kloot een nieuwe, webbere naam krijgen: 3dFlippo, voorheen Minnie.

Omstandigheden: zeker 22C, helder blauw, felle zon, (anders!) lichte wind, m.a.w. zeer goed. Toch heerst er wel angst over de verwachte invasie van insecten enzo. Antal toont uitstekend initiatief door de eerste afwas in deze Paap op zich te nemen.

Wat later gaan Peter en Antal enkele van de aanwezige kloten, alsmede de baan voorzichtig uittesten.

Op het einde van de ochtend blijkt het felle zomerse daglicht het onmogelijk te maken om het TFT-scherm van de laptop nog te kunnen zien (anders!). Deze wordt vervolgens naar het koelere Zandvoort verplaatst. Wellicht tegen de tijd dat de middag plaats maakt voor de avond zal het apparaat weer naar buiten gesleept kunnen worden.

Om 13.00 des middags arriveert Marco. Het blijkt een introducée van Tim te zijn. Hij wordt hartelijk welkom geheten, wordt direkt ingewijd in het klootschoppen, en krijgt wat te drinken aangeboden. (op het laatste gaat hij in en bestelt een bekertje leidingwater).

Drie kwartier later arriveren Tim en Femke. Tim lijkt pogingen te hebben ondernomen om zich minder herkenbaar over de klootbaan te kunnen begeven (zonnebril, kort haar). (anders)

De eerste klootsessie van deze paap wordt in de middag afgeboert. Tim, Rene, Femke en Marco kloten, Antal en Peter schrijven. Een ongekende opkomst, mede door de hoge beschikbaarheid van de kloten (6 kloten! anders!). Femke finisht met 3dFlippo voorheen: Minnie, hetgeen voor deze Paap een uiterst unieke gebeurtenis zal blijken te zijn: de 3dFlippo voorheen: Minnie-kloot wordt later op de middag lek gevonden. Naar de doodsoorzaak wordt slechts gegist. Wellicht kon de arme kloot het stresserige kloot-bestaan niet aan, en besloot hij/zij tot zelfdeflatulering. 5 kloten resten de kloters voor de rest van de week, 3dFlippo wordt weer 2dFlippo.

De moeder van Rene brengt deze middag een bliksembezoek aan de Paap en geeft een flinke portie stokbrood en kruidenboter (jawel DE kruidenboter, de unieke en bijna perfecte kruidenboter zoals alleen zij die kan maken).

Tegen vier uur komt Sytze Backer met de mededeling dat hij, in navolging van een voorstel van Tim, een voordracht zal houden. De gasten verzamelen zich vol verwachting in Zandvoort, alwaar Sytze de aanwezigen verzoekt een halve minuut geduld te hebben. Na twintig minuten is Sytze nog niet terug. Een afvaardiging van het publiek gaat buiten poolshoogte nemen en treft tot aller verbazing op de tafel buiten een aantal exemplaren van de -versie van een nieuwe Sytze aan. Het -lezen neemt voorzichtig een aanvang. Sytze verschijnt zelf niet veel later weer ten tonele.

Terwijl Femke en Tim boodschappen halen voor de bereiding van het avondmaal wordt de tweede klootsessie gehouden. Peter en Antal kloten, Rene schrijft.

Onder het genot van het kruidenbrood met stokboter en diverse dranken wordt het eerste deel van deze avond al lezend, discussierend en klotend doorgebracht. Het weer blijkt uitstekend. Wat eigenlijk gedurende het grootste deel van de verleden paapsessies als een moeizame factor werd beschouwd, het weer, blijkt nu in alle toonaarden mee te werken. Waar anders Zandvoort als zenuwcentrum diende, vindt nu alles plaats op het terrein voor het gebouw (anders!).

Een en ander heeft tot gevolg dat de avondmaaltijd pas laat wordt opgeschept (22.00 uur). De maaltijd, bereid door Femke en Tim, bestaat uit rijst met twee soorten vleesmix (champen, paprika etc...) en satehsaus. Het geheel wordt unaniem door tous-les-Papeurs als heerlijk bestempeld.

Tot ongeveer half twaalf wordt gezellig gediscussieerd over koetjes en varkens en van alles en nog wat. Dan wordt een idee van Tim gestalte gegeven: een voordracht-estafette. Onder aanrukking van bier, sinas, stokbrood met paturain en knofworst krijgt Sytze Backer de eer om af te trappen (hij leest "In Den Beginne" voor. De aanwezigen (Sytze, Femke, Tim, Marco en Antal) doen om beurten een voordracht uit eigen werk, waarbij de voordracht op een of andere wijze een aanknopingspunt met de vorige dient te hebben. Uiterst gezellig, mooie gedichten, verhalen en muziek (Antal).

Twee uur later wordt de geslaagde avond afgesloten door de bedgang.

950810

Rene staat op (9.00). Heeft last van zijn blessure, gisternacht opgelopen tijdens een korte wandeling. De rest volgt, met als frappant detail dat Tim zowat de laatste is die uit zijn bed komt (anders!). Antal was overigens al eerder op.

Tijdens het ontbijt blijkt Antal de Crispix bij nader inzien toch geen goede Cruesli (Krokante muesli) te vinden. Volgens zijn eigen zeggen ligt dit aan het feit dat hij gisteren twee mokken met Crispix gegeten heeft. Hij houdt het liever bij Edah-cruesli.

Rene reist 's middags af naar D'elder. Op nadrukkelijk verzoek van S'dra, echter, bezoekt hij eerst een arts in G'berg, die hem vervolgens doorverwijst naar een orthopeed in O'hout. Er blijkt vocht in zijn knie te zitten en er wordt hem rust voorgeschreven. K'schoppen is volgens de o'peed geheel uit den boze. De reis naar D'elder gaat ook niet door.

Er wordt deze dag beduidend minder gekloot dan gisteren. Het lezen van Amoebe 10 krijgt blijkbaar een hoge prioriteit. Het weer is verder uitstekend, er zijn ook meer insecten dan gisteren.

De avondklootsessie verloopt rampzalig. Een opgave van Antal, nadat hij na drie trappen diep in de brandnetels en andere prikkelstruiken nabij de Paap verstrikt is geraakt. Het wordt toegestaan dat hij opnieuw begint, wel wordt de schandelijke 99 genoteerd en opgenomen in de analen. Verderop in de klootsessie worden de kloters geconfronteerd met een groot aantal jog-effecten: Tim wordt het slachtoffer van een tweetal schopgrage joggers, zodat zijn kloot na twee trappen weer op de fairway voor de Paap ligt. Later niets dan joggers, honden en fietsers, met als hoogtepunt een troep joggonauten, die op de plek waar de kloot van Tim op een zekere moment ligt (vak 5), plotseling rekoefeningen begint te doen.

Het avondeten wordt bereid door Antal en Annemarie: het blijkt een kruidige, smaakvolle maaltijd op basis van tahoe en rijst. Komkommer "on the dish" vervolmaakt deze uitstekende culinaire mellée

's Avonds wordt eindelijk het languitgestelde Tweede Sytze Backer Interview gehouden. Op tape gezet door Antal en Tim wordt Sytze Backer op niet misverstane wijze aan de tand gevoeld. Antal en Tim concluderen dat Sytze Backer ouder geworden is, en vooral serieuzer. Bovendien wordt vastgesteld dat het karakter van de "Paap" de afgelopen jaren geleidelijk veranderd is. Het avontuurlijke heeft plaatsgemaakt voor het vertrouwelijke.

Tim, Femke en Rene kiezen na het interview de weg naar hun slaapnissen, terwijl Antal, Annemarie en Peter nog een uurtje of wat in de duistere doch aangename Paapse buitenlucht doorbrengen met bier, chips en gesprekken.

950811

Het wat latere ontwaken van met name Peter heeft Tim erg teleurgesteld. De afgesproken early morning klootsessie valt hierdoor in het water. Anne-Marie is 's ochtends als eerste op om zich aan haar meditatieoefeningen te wijden.

Eeen drietal klootschopsessies vindt vandaag nog plaats. Tim, geholpen door twee opeenvolgende Arjan Plus-schoppen door Peter waardoor zijn bal van area 4 naar area 2 verplaatst wordt, haalt de laagste score van deze Paap: 17. Een gevaarlijke aanval van Peter op deze score strandt vlak voor de finish. De reglementen op het gebied van gewijde objecten op de klootbaan, zoals markeringen voor finish- en keerlijnen, behoeven volgens Peter bijstelling.

Na het klootschoppen wordt de roman van Sytze nog eens en plein public besproken en bediscussieerd. De meningen van de lezers, alle nog aanwezigen hebben inmiddels het volledige manuscript tot zich genomen, variëren van licht kritisch tot nadrukkelijk kritisch ten aanzien van het eerste deel van het boek en het gebrek aan emotie en persoonlijke beschouwingen. Sytze luistert ginteresseerd en neemt de gemaakte opmerkingen in zich op.

Anne-Marie en Femke voeren, wanneer deze Paapsessie op zijn laatste benen loopt, een discussie over persoonlijke vrijheden en de invloed die regering en overheid hierop hebben. Spoedig bemoeit iedereen zich met de discussie, maar naar verloop van tijd zijn het toch weer Femke en Anne-Marie die als enige in het strijdperk staan.

Bij het opruimen wordt vastgesteld dat er wederom weer veel te ruim is ingekocht. Een gemiddelde supermarkt zou schril afsteken bij de voorraad die uit de koelkast tevoorschijn wordt getoverd. Minder inslaan (en zeker niet de eigen ruiten) is het motto voor de volgende Paap.

Ook vandaag wordt de haard niet aangemaakt. Deze Paap was anders, zondermeer.

En, o ja, Sytze Backer is gek. Ga naar of